Hyppää pääsisältöön

Scripta Selecta

Kirjoituksia Kansalliskirjaston kokoelmista

Lehtileikkeitä Wikipediaan lähteiksi

Julkaisupäivä
Kirjoittaja
Jukka Kervinen

 

 

Sadepäivien huviksi Wikipediassa on meneillään Heinäkuun lähdetalkoot jossa käyttäjät keräävät pisteitä lisäämällä lähteitä artikkeleihin joissa niitä ei ole vielä ollenkaan. Lähteitä voi merkitä toki muihinkin artikkeleihin.

Jos Wikipedian artikkeli liittyy jotenkin vuosiin 1771-1910 niin todennäköisesti  Kansalliskirjaston digitoimista sanoma- tai aikakauslehdistä löytyy siihen liittyviä kirjoituksia.

Digi.kansalliskirjasto.fi:n uuden leiketoiminnon avulla lähteiden lisääminen on helppoa. Leikkeen merkkaamisen jälkeen W-ikonista painamalla saa valmiin koodin liitettäväksi Wikipedian tekstiin.

Esimerkkejä: 1910, Bjurbölen meteoriittiYrjö-Sakari Yrjö-Koskinen ja maanjäristykset Suomessa.

Eri lehdissä on usein painettu sama uutinen tai artikkeli. Lähteitä etsiessä kannattaa valita uutinen lehdestä joka sen on ensimmäisenä julkaissut. Usein muut lehdet ilmoittavat alkuperäisen lehden nimen jutun alussa tai lopussa, usein lyhenteellä  (P:tär -> Päivätär, U.S. -> Uusi Suometar jne.).

Mikäli leikkeitä löytyy paljon kannattaa niihin merkitä yksilöivä avainsana tai tapahtuma ja yksittäisten lehtiviitteiden sijaan lisätä verkkoviite leikehakuun. Esimerkki: Bobrikov .