Vierailu kirjastossa

Kansalliskirjasto on paitsi kirjasto, myös nähtävyys ja kulttuurikohde.

Sisällysluettelo

Saapuminen kirjastoon ja vaatesäilytys

Kirjastomme kokoelmat sisältävät ainutlaatuista ja harvinaista aineistoa. Turvallisuussyistä rajoitamme asiakkaiden kirjaston tiloihin mukanaan tuomien tavaroiden määrää ja laatua.

Päällysvaatteet, sateensuojat, laukut ja kassit jätetään pohjakerroksen maksuttomaan vaatesäilytykseen. Sallittu laukkukoko on pitkältä sivultaan alle 30 senttimetriä – vaivattominta on jättää kaikki laukut tavaransäilytykseen. Myös sallittua kokoa suuremmat tietokoneen suojalaukut ja -pussit tulee jättää säilytykseen.

Kannettavan tietokoneen voi ottaa mukaan kirjaston tiloihin. Kirjastossa on langaton verkko asiakaskäytössä. Lukusalien pöydissä on pistorasioita lataamista varten.

Kirjastoon ei saa ottaa mukaan juomia eikä muita eväitä. Ne on jätettävä tavaransäilytykseen.

Saat vaatesäilytyksestä mukaasi korin, johon voit laittaa kirjaston tiloihin mukaan ottamasi tavarat. Koreja saa myös neuvontapisteiltä, kuten Rotundasta.

Tavaransäilytykseen ei voi jättää tavaroita yön yli. Tyhjentämättä jätetyt lokerot tyhjennetään päivän päätteeksi vahtimestarien toimesta, ja tavarat luovutetaan hetken säilytyksen jälkeen löytötavaratoimistoon.

Kirjaston vieraana

Kirjaston lukusalit ovat hiljaisen työskentelyn tiloja. Mobiililaitteiden on oltava äänettömässä tilassa. Poistuthan lukusalista, mikäli joudut ottamaan puhelun vastaan.

Erikoislukusaliin mukana otettavia tavaroita on rajoitettu. Erikoislukusalin ohjeisiin kannattaa tutustua jo ennen vierailua.

Kirjastossa on lukupaikkoja myös lukusalien ulkopuolella. Olethan huomaavainen äänenkäytön suhteen myös muualla kirjaston tiloissa.

Jos tarvitset apua tai neuvoja asioinnissa, autamme sinua neuvontapisteissä niiden aukioloaikoina. Muina aikoina kirjasto toimii itsepalveluperiaatteella.

Näyttelyt ja kulttuuritapahtumat

Kirjaston tiloissa järjestetään myös maksuttomia näyttelyitä ja kulttuuritapahtumia.

Ryhmät voivat varata myös opastetun kierroksen.

Tervetuloa vierailulle!

Kuvausluvat ja kuvaaminen

Kuvaaminen Kansalliskirjaston tiloissa

  • Kansalliskirjasto on kaikille avoin tieteellinen kirjasto ja kulttuurilaitos. Kirjaston rakennuksia ja asiakastiloja voi kuvata vapaasti kirjaston aukioloaikoina mikäli kuvauksesta ei aiheudu haittaa kirjaston toiminnalle tai aineistoille eikä se häiritse kirjaston asiakkaita tai henkilökuntaa.
  • Tarpeetonta kovaäänistä keskustelua tulee välttää.
  • Kansalliskirjaston päärakennuksessa (Unioninkatu 36) saa kuvata Kupolisalissa, sen ensimmäisellä parvella ja Rotundassa. Kupolisalin ylin parvi ei ole avoin asiakastila ja sinne pääsee vain erityistapauksissa ja saatettuna. Lukusaleissa kunnioitamme tutkijoiden työrauhaa eikä niissä saa kuvata.
  • Kirjaston aineistoja tulee käsitellä varoen, eikä niitä saa siirrellä.
  • Jalustoja tai muita vastaavia välineitä ei saa käyttää.
  • Salamat ja muut voimakkaat valonlähteet saattavat vahingoittaa tiloissa säilytettäviä aineistoja, joten niiden käyttö on kielletty.
  • Yllä olevista säännöistä poikkeavien sekä laajempien ja pitkäkestoisempien lehti-, televisio- yms. kuvauksien kohdalla tulee aina ottaa yhteyttä kirjaston viestintään kk-viestinta@helsinki.fi.
  • Kansalliskirjasto toivoo, että sen rakennuksista ja toimitiloista tallennettua kuvamateriaalia julkaistaessa mainitaan aina kuvauksen kohde. Myös silloin, kun rakennukset tai tilat esiintyvät muun kuin Kansalliskirjaston oman toiminnan tapahtumapaikkana tai taustana, ne on syytä mainita.

Aineiston kuvaaminen

Ohjeita kuvausluvan saaneille

  • Ilmoittaudu aulan vahtimestarille saapuessasi kuvaamaan, jotta hän voi tarkistaa kuvausluvan.
  • Kuvauslupa myönnetään aina tietylle ajalle ja tiettyyn paikkaan. Mikäli aika on ylittymässä tai haluat vaihtaa paikkaa, ilmoita siitä vahtimestareille.
  • Laukkuja yms kuljetusvälineitä ei saa viedä sisälle kirjaston tiloihin, joten kuvaustarpeet tulee siirtää vahtimestareilta saataviin koreihin tai kärryihin. Logistiikan helpottamiseksi suosittelemme kuvauspaikkaan tutustumista etukäteen.

Virtuaalikierros Kansalliskirjastossa

Tutustu Kansalliskirjastoon virtuaalikierroksella osoitteessa https://www.mirador360.fi/kansalliskirjasto360/

Voit liikkua esityksessä digitaalisesti tilasta toiseen ja tarkastella esimerkiksi lähietäisyydeltä Kupolisalin seinämaalauksia. Jokaisesta huoneesta löydät tietoa myös arkkitehtuurista ja kirjaston palveluista.