Usein kysyttyä

Olemme oheen koonneet kysymyksiä, jotka usein askarruttavat asiakkaitamme. Mikäli näistä ei ole apua, olethan yhteydessä neuvontaamme.

Sisällysluettelo

Kuinka saan kirjastokortin?

Saat Kansalliskirjastossa käytössä olevan kansalliskirjastokortin kirjaston neuvonnasta todistamalla henkilöllisyytesi. Kirjastokortin saa jokainen 15 vuotta täyttänyt, jolla on suomalainen henkilötunnus ja katuosoite. Kansalliskirjastokortti on maksuton ja heti käyttövalmis.

Kansalliskirjastokortin voi tilata ennakkoon e-lomakkeella. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus kun haet kortin kirjastosta.

Kirjastokortin hankinnan yhteydessä sitoudut kirjastomme käyttösääntöihin.

Mitä kaikkea voin tuoda mukanani kirjastoon?

Kirjastoon saavuttaessa joudut jättämään ulkovaatteesi, sateenvarjot sekä suurikokoiset laukut ja kassit maksuttomaan tavaransäilytykseen. Kirjastoon ei voi ottaa mukaan myöskään juomia tai muita eväitä.

Saat vaatesäilytyksestä sekä neuvonnasta mukaasi korin kirjoja ja muuta irtaimistoasi varten.

Rajoitukset johtuvat turvallisuussyistä – haluamme suojella arvokkaita kokoelma-aineistojamme tahattomilta vahingoilta.

Lisätietoa saapumisesta kirjastoon.

Voinko valmistautua jotenkin kirjastovierailuun?

Kyllä voit ja se kannattaakin. Vain osa kirjoista ja lehdistä on hyllyssä, ns. avokokoelmassa. Loput täytyy tilata varastosta, jotta ne ovat käytössäsi kirjastossa. Voit etsiä aineistoja Kansalliskirjaston hakuliittymässä osoitteessa kansalliskirjasto.finna.fi. Näet yksittäisen aineiston kohdalta sen saatavuustiedot:

  • Jos teos on avokokoelmassa, voit tulla hakemaan sen hyllystä
  • Jos teos on lainassa, voit tehdä siihen varauksen
  • Jos teos on varastossa, voit tehdä siihen varastotilauksen

Aineistopyynnöt toimitetaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta seuraavaan arkipäivään kello 11 mennessä kirjaston noutohyllyihin Rotundassa ja Fabianiassa.

Mitä aineistoja saan käyttööni verkon kautta?

Osa aineistoista on tosiaan saatavilla suoraan verkon kautta! Digi.kansalliskirjasto.fi:stä löydät digitoidut kotimaiset sanoma- ja aikakauslehdet aina vuoteen 1939. Monenlaisia kokoelmia löydät myös julkaisuarkisto doria.fi:stä sekä Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteisellä haulla Finna-hakupalvelusta. Helsingin yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan etäkäytettävissä on myös tieteelliset verkkolehdet hakuliittymän kansalliskirjasto.finna.fi kautta.

Mitä teen, jos en löydä etsimääni?

Jos et löydä etsimääsi, voit

Miten pääsen päärakennuksesta Fabianian puolelle?

Päärakennusta ja Fabianian siipeä yhdistää maanalainen yhdyskäytävä. Yhdyskäytävän reitti on merkitty sinisillä palloilla lattiassa. Pallojonot alkavat Rotundasta alaspäin lähteviltä portailta ja päätyvät Fabianiaan erikoislukusalin ovelle. Reitti kulkee useammassa kerroksessa ja kahvilan läpi sekä akvaario-tilan ohitse.

Fabianian puolella sijaitsevat mm. Slaavilainen kirjasto, musiikkikirjasto ja erikoislukusali.

Ota tilastoevästeet käyttöön upotetun YouTube-videon näyttämiseksi
Following frame contains a video

Mitä kaikkea voin tehdä kirjastossa?

Kirjastomme kaikki neljä lukusalia ovat vapaasti käytettävissäsi. Ainoa poikkeus on erikoislukusali, joka on rajattu tutkijakäyttöön.

Kirjastomme tiloissa on langaton verkko. Voit myös hyödyntää kirjaston tiloissa olevia asiakaspäätteitä tiedonhakuun.

Kirjastomme päärakennuksen Rotundan noutohyllystä voit hakea kotilainaan tekemäsi aineistopyynnöt sekä saapuneet varauksesi.

Lukusalilainaan pyytämäsi aineistot toimitetaan Kansalliskokoelman aineistojen osalta erikoislukusaliin Fabianiaan ja muut lukusalilainat Rotundaan.

Kirjaston tiloissa voit lukea mikrofilmejä ja vapaakappaletyöasemilla tekijänoikeuden alaisia, digitoituja aineistoja.

Kirjaston jäljennepalvelu auttaa aineistosta tarvitsemiesi kopioiden eli jäljenteiden kanssa.

Kirjojen palautusautomaatti löytyy eteisaulan yhteydestä.

Kirjaston tiloissa järjestetään myös näyttelyitä sekä erilaisia kulttuuritapahtumia. Nämä ovat maksuttomia ja avoinna kirjaston aukioloaikojen mukaisesti. Lisätietoa kulttuuritoiminnastamme.

Ryhmät voivat lisäksi varata opastetun kierroksen kulttuurihistoriallisesti merkittävään kirjastorakennukseemme, tervetuloa vierailulle!