Työskentely erikoislukusalissa
Erikoislukusalissa tutkitaan kirjaston arvokkaimpien kokoelmien aineistoja.
Käyttöoikeuden saaminen edellyttää
- voimassa olevaa kansalliskirjastokorttia. Kansalliskirjastokortin saat kirjastomme neuvontapisteestä Rotundasta (ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus)
- sitoutumista noudattamaan erikoislukusalin sääntöjä (ks. alla)
Erikoislukusalin säännöt
Erikoislukusalin valvotuissa tiloissa noudatetaan aineiston harvinaislaatuisuuden ja ainutkertaisuuden vuoksi muista lukusaleista poikkeavia käyttösääntöjä.
Aineiston käsittelystä on lisäksi laadittu erillinen tarkempi ohje, joka on saatavissa lukusalissa.
Salissa käytettävä aineisto on aina tilattava ennakkoon. Yleensä toimitusaika on 1-3 arkivuorokautta riippuen siitä, mistä kokoelmasta aineisto on peräisin.
Saliin saapuminen
- Salin käyttöön tarvitaan kansalliskirjastokortti ja PIN-koodi. Saliin tultaessa turvaportin kortinlukijalle näytetään kansalliskirjastokortti ja syötetään lukijalle nelinumeroinen PIN-koodi. Mikäli et muista PIN-koodiasi, voit käydä uusimassa sen kirjastotietokannassa tai Rotundan neuvonnassa. Poistuttaessa salista virkailija avaa portin.
- Mahdollisen korin, laukun, tietokoneen suojakotelon ja mukana olevat kirjat jätetään Slaavilaisen kirjaston eteisessä oleviin lokerikkoihin ja koreille varattuihin paikkoihin. Erikoislukusalin päivystäjä voi antaa luvan tutkimuksen kannalta välttämättömän kirjan tuomiseen saliin muualta.
- Saliin saa tuoda muistiinpanovälineet (vain lyijykynä), tietokoneen ja muita tutkimuksen teossa tarpeellisia pieniä elektronisia laitteita (puhelin, iPad, kamera jne.). Skannerin tuominen saliin on kielletty.
- Salin päivystäjä auttaa tarvittaessa asiakasta aineiston paikantamisessa sekä luetteloiden käyttämisessä.
- Puhelin on pidettävä erikoislukusalissa äänettömällä eikä siihen vastaaminen ole sallittua erikoislukusalissa tai sen lähiympäristössä työrauhan turvaamiseksi.
Aineiston käsittely
- Erikoislukusalissa tutkittava aineisto on ainutkertaista ja sen käsittelyssä on noudatettava erityistä varovaisuutta.
- Joidenkin kokoelmien tutkiminen edellyttää käyttöluvan saamista ja tapahtuu erikoisvalvonnassa.
- Aineistoa saa tutkia vain niille osoitetuilla lukupaikoilla.
- Muistiinpanoja saa tehdä vain lyijykynällä, tietokoneella tai valokuvaamalla. Valokuvausta koskevat seuraavat säännöt:
- Painatteista voi ottaa valokuvia, ellei asiasta ole toisin määrätty.
- Käsikirjoitusten ja arkistokokoelmien osalta kuvauslupa on aina erikseen pyydettävä käsikirjoituskokoelmien hoitajalta. Kuvausmahdollisuuden voi selvittää ennen vierailua olemalla yhteydessä käsikirjoituskokoelmiin (kansalliskirjasto@helsinki.fi).
- Kuvaamisen tulee tapahtua lukupaikalla äänettömästi, muita asiakkaita häiritsemättä ja ilman salamavaloa. Pienikokoisen pöydällä pidettävän jalustan käyttö on sallittu. Aineistoa ei saa taittaa tai taivuttaa liikaa.
- Skannerin käyttäminen salissa ei ole sallittua.
- Lyijykyniä ja paperia muistiinpanoja varten on saatavilla erikoislukusalissa.
Salista poistuminen
- Poistuttaessa salista aineisto on palautettava joko sille varattuun hyllyyn (kansalliskokoelma) tai päivystäjälle (muu aineisto). Kokoelmiin palautettava aineisto toimitetaan aina päivystäjälle.
- Salin päivystäjälle on näytettävä salista poisvietävä materiaali (kirjat, muistiinpanot yms.)
Muuta
- Mikrokuvatusta, digitoidusta tai faksimilena olevasta aineistosta ei tuoda alkuperäisteosta lainaksi ilman asiakkaan perustellusta pyynnöstä kokoelmanhoitajan myöntämää lupaa.
- Erikoislukusalin päivystäjä voi antaa tarvittaessa muita toimintaan tai aineiston käsittelyyn liittyviä ohjeita, joita erikoislukusalin käyttäjät sitoutuvat noudattamaan.