Tarjoamme tutkijatiloja, joita on mahdollista hakemuksesta saada henkilökohtaiseen käyttöön pitkäaikaista tutkimustyötä varten.

Varattavat tutkijatilat

Kansalliskirjastossa on varattavissa seuraavat tutkijatilat:

  • Eteläsalin tutkijapaikat (20 paikkaa)
  • Pohjoissalin tutkijahyllyt (n. 20 hyllyä)
  • Slaavilaisen kirjaston tutkijapaikat (4 paikkaa)

Tutkijapaikat ja -hyllyt ovat maksuttomia.

Ketkä voivat hakea tutkijapaikkaa ja miten haku tapahtuu?

Tutkijapaikat ovat avoimia kaikille. Paikkoja myönnettäessä huomioidaan:

  • Kansalliskirjaston aineistojen (erityisesti lukusalilainat) käyttötarve
  • tutkijan työhuonetilanne
  • tutkijapaikan viikottainen käyttömäärä

Haku on puolivuosittain – touko-kesäkuussa ja marras-joulukuussa – verkossa olevalla e-lomakkeella. Kesän 2018 haussa Eteläsalin paikkoja ja Pohjoissalin tutkijahyllyjä myönnetään ajalle 1.8.–31.12.2018 . Tutkijapaikka tai -hylly annetaan käyttöön yhdeksi kaudeksi kerrallaan.

Slaavilaisen kirjaston tutkijapaikat myönnetään lyhyemmiksi jaksoiksi kevät- ja syyskausille. Kevään 2018 kausi Slaavilaisessa kirjastossa on 1.1.–31.5. Kesäkaudella nämä paikat ovat ensisijaisesti ulkomaisten tutkijoiden käytössä ja niitä voi varata ottamalla yhteyttä Slaavilaisen kirjaston neuvontaan (kk-slav(at)helsinki.fi).

Kesken kauden vapautuneita paikkoja sekä lisätietoja tutkijapaikoista voi kysyä asiakaspalvelustamme (kk-palvelu(at)helsinki.fi).

Kirjaston neuvonta
Kansalliskirjasto
+358 (0)2941 23196

Millaiseen työskentelyyn eri tutkijatilat soveltuvat?

Varattavat tutkijatilat jakaantuvat kolmeen ryhmään niiden sijainnin ja käyttötarkoituksensa mukaan.

Eteläsalin tutkijapaikat

Eteläsalin tutkijapaikat soveltuvat erityisesti tutkijoille, jotka käyttävät Kansalliskirjaston tiedekokoelman aineistoa, jota saa ainoastaan lukusalilainaan. Tämä aineisto toimitetaan saliin tutkijan omaan hyllyyn. Fennica- ja erikoiskokoelmien aineistoja ei toimiteta Eteläsaliin.

Kaikilla 20 tutkijapaikan saaneilla on käytettävissään n. 2 m hyllytilaa ja liikuteltava kaappi omien tarvikkeiden säilyttämistä varten. Varattavien tutkijapaikkojen lisäksi Eteläsalissa on 12 vapaata lukupaikkaa.

Pohjoissalin tutkijahyllyt

Pohjoissalin tutkijahyllyyn mahtuu n. 80 cm leveydeltä lukusalilainoja ja omia aineistoja, joita voi säilyttää hyllyssä koko kauden ajan. Lukusalilainojen uusiminen on tutkijan vastuulla. Vastuu hyllyssä säilytettävistä omista aineistoista on myös tutkijalla. Saliin ei toimiteta Fennica-aineistoa.

Slaavilaisen kirjaston tutkijapaikat

Slaavilaisen kirjaston paikat on tarkoitettu erityisesti Slaavilaisen kirjaston lukusalilainoja ja avokokoelmaa käyttäville. Tutkijapaikoilla on lukittavat laatikostot ja lisäksi mahdollisuus säilyttää lukusalilainoja työpöydällä ja hyllyillä. Slaavilaisen kirjaston tutkijapaikoista lisätietoja voi kysellä sähköpostiosoitteesta kk-slav(at)helsinki.fi.