Kansalliskirjaston tutkijatiloja on mahdollista hakea henkilökohtaiseen käyttöön pitkäaikaista tutkimustyötä varten.

Kansalliskirjaston tutkijatilat: ajankohtaista

Tutkijatilojen haku vuodelle 2022 järjestetään loka-marraskuussa 2021.

Haettavana ovat

  • Eteläsalin tutkijapaikat (20 paikkaa)
  • Pohjoissalin tutkijahyllyt (20 hyllyä)
  • Rotundan tutkijakaapit (8 lokeroa).

Hakeminen tapahtuu täyttämällä hakulomake (auki hakuaikana).

Tutkijapaikat ja säilytystilat – hyllyt, kaapit ja lokerot – ovat maksuttomia.

Koronapandemian vuoksi vain puolet tutkijapaikoista voi tällä hetkellä olla käytössä kerrallaan. Oman tutkijapaikan käyttö on toistaiseksi mahdollista vain joka toinen viikko.

Koronapandemia vaikuttaa myös slaavilaisen kirjaston tutkijapaikkojen käyttöön. Slaavilaisen kirjaston paikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kk-tutkijapalvelut@helsinki.fi.

Ketkä voivat hakea tutkijatiloja ja miten haku tapahtuu?

Tutkijapaikat ja säilytystilat ovat avoimia kaikille. Paikkoja myönnettäessä huomioidaan:

  • Kansalliskirjaston aineistojen (erityisesti lukusalilainat) käyttötarve
  • tutkijan työhuonetilanne
  • tutkijapaikan viikottainen käyttömäärä

Tutkijatiloille järjestetään vuosittain kaksi hakua (loka-marraskuussa ja toukokuussa). Paikat myönnetään tavallisesti joko yhdeksi kalenterivuodeksi (vain loka-marraskuun haussa) tai puoleksi vuodeksi kerrallaan. Säilytystilat – hyllyt, kaapit ja lokerot – myönnetään vuodeksi kerrallaan (vain loka-marraskuun haussa). Marras-joulukuun 2020 haussa kaikki paikat myönnettiin poikkeuksellisesti koko vuodeksi 2021. Ne päästiin ottamaan käyttöön kesäkuun 2021 alussa, kun kirjaston palvelut laajenivat yli puoli vuotta kestäneen sulun jälkeen.

Millaiseen työskentelyyn eri tutkijatilat soveltuvat?

Kansalliskirjaston tutkijatilat jakaantuvat viiteen ryhmään niiden sijainnin ja käyttötarkoituksen mukaan.

Eteläsalin tutkijapaikat

Eteläsalin tutkijapaikat soveltuvat erityisesti tutkijoille, jotka käyttävät Kansalliskirjaston tiedekokoelman aineistoa, jota saa ainoastaan lukusalilainaan. Tämä aineisto toimitetaan saliin tutkijan omaan hyllyyn. Fennica- ja erikoiskokoelmien aineistoja ei toimiteta Eteläsaliin.

Kaikilla 20 tutkijapaikan saaneilla on käytettävissään n. 2 m hyllytilaa ja liikuteltava kaappi omien tarvikkeiden säilyttämistä varten. Haettavien tutkijapaikkojen lisäksi Eteläsalissa on 12 vapaata lukupaikkaa.

Slaavilaisen kirjaston tutkijapaikat

Slaavilaisen kirjaston tutkijapaikat on tarkoitettu erityisesti Slaavilaisen kirjaston lukusalilainoja ja avokokoelmaa käyttäville. Tutkijapaikoilla on lukittavat laatikostot ja lisäksi mahdollisuus säilyttää lukusalilainoja työpöydällä ja hyllyillä.

Pohjoissalin hyllyt

Pohjoissalin hyllyyn mahtuu n. 80 cm leveydeltä lukusalilainoja ja omia aineistoja, joita voi säilyttää hyllyssä koko kauden ajan. Lukusalilainojen uusiminen on tutkijan vastuulla. Vastuu hyllyssä säilytettävistä omista aineistoista on myös tutkijalla. Saliin ei toimiteta Fennica- eikä erikoiskokoelmien aineistoa.

Rotundan kaapit

Rotundan kuudennessa kerroksessa sijaitsevat lukittavat kaapit soveltuvat omien aineistojen ja tarvikkeiden säilyttämiseen. Kaapit ovat kooltaan 106x50x42 cm. Niissä ei voi säilyttää lukusalilainoja eikä avokokoelman aineistoja.

Rotundan lokerot

Rotundan ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat lukittavat lokerot soveltuvat omien aineistojen ja tarvikkeiden säilyttämiseen. Kaapit ovat kooltaan 36x37x45 cm. Niissä ei voi säilyttää lukusalilainoja eikä avokokoelman aineistoja.