Tarvitset kansalliskirjastokortin, jos haluat tilata aineistoa koti- tai lukusalilainaksi kirjastomme suljetuista varastoista tai saada avokokoelman teoksia kotilainaan.

Kansalliskirjaston asiakastilojen ja avokokoelmissa tai käsikirjastossa olevien aineistojen käyttö kirjaston lukusaleissa ei edellytä kirjastokorttia.

Kansalliskirjastokortti on käytössä vain Kansalliskirjastossa. Helka-kortti poistui Kansalliskirjastossa käytöstä 30.11.2019.

Kuka voi saada kansalliskirjastokortin?

Kansalliskirjastokortin voi saada henkilö, joka

  • on yli 15-vuotias
  • asuu Suomessa (postilokero-, poste restante- tai ulkomaan osoite ei kelpaa)
  • omistaa suomalaisen henkilötunnuksen.

Suomessa asuvat ulkomaalaiset voivat hakea henkilötunnusta maistraatista.

Helsingin yliopistossa vaihto-opiskelijoina tai vierailevina tutkijoina toimivat voivat saada kirjastokortin, vaikka eivät täytä kaikkia edellä mainittuja ehtoja.

Maistraatin verkkosivut (maistraatti.fi)

Miten saan kansalliskirjastokortin?

Voit tilata kansalliskirjastokortin jo ennen vierailuasi täyttämällä e-lomakkeen. Uuden kansalliskirjastokortin voi hakea Rotundan neuvonnasta kun saat sähköpostiin ilmoituksen että kortti on valmis. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Ota mukaasi kuvallinen henkilötodistus (ajokortti, passi tai virallinen henkilötodistus) ja tule käymään kirjastomme asiakaspalvelussa, niin saat kansalliskirjastokortin parissa minuutissa. Samalla saat mukaasi kirjastomme käyttösäännöt.

Ensimmäinen kansalliskirjastokortti on maksuton, mutta uuden kortin tilaaminen kadonneen tai vahingoittuneen tilalle maksaa 5 euroa.

Jos Helsingin yliopiston kutsumalla tutkijalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, osaston edustaja voi hakea hänelle kansalliskirjastokorttia tällä e-lomakkeella.

Mihin antamiani henkilötietoja käytetään?

Asiakkaan tietoja käytetään ainoastaan kirjastossa asiointiin ja aineistojen lainausten ja tilausten hallinnointiin. Lisätietoja Kansalliskirjaston asiakasrekisteristä.

Kansalliskirjastokortin tarkemmat tiedot löydät Kansalliskirjaston käyttösäännöistä.