ISBN-tunnus identifioi kirjat, ISMN-tunnus nuottijulkaisut ja ISSN-tunnus jatkuvasti ilmestyvät julkaisut. Suomessa tunnuksia haetaan Kansalliskirjastossa toimivista Suomen ISBN- ja ISSN-keskuksista. Tunnukset ovat hakijalle maksuttomia.

ISBN- ja ISMN-tunnukset

Kustantajan tehtävä on hankkia julkaisuilleen ISBN- tai ISMN-tunnus. Kustantajana pidetään jokaista henkilöä tai yhteisöä, joka kustantaa julkiseen käyttöön tarkoitettuja kirjoja tai nuottijulkaisuja.

ISBN-tunnus ei ole lakisääteinen, mutta suurin osa kustantajista käyttää sitä, koska ISBN identifioi kirjan ja sen kustantajan yksiselitteisesti.

Lomakkeella voi hakea tunnuksen mm. omakustanteelle, väitöskirjalle tai pienkustantajan yksittäiselle kirjalle:

ISBN-/ISMN-hakulomake

Jos kustannatte säännöllisesti (esim. yhden tai useamman julkaisun vuodessa) ettekä ole vielä liittynyt ISBN-järjestelmään, täyttäkää tämä liittymislomake:

Liittymislomake ISBN-/ISMN-järjestelmään (kustantajarekisteriin)

Lisätietoja:

Lisätietoja ISBN- ja ISMN-tunnuksesta

Kustantajarekisteri

Yhteystietojen muutoslomake

ISBN-tunnuksen palveluosoite
    Kansalliskirjasto
    Maarit Huttunen 02941 44329
    Minna Kursu 02941 44312

ISSN-tunnus

ISSN on jatkuvasti ilmestyvän tekstijulkaisun kansainvälinen tunnus. Jatkuvasti ilmestyvä julkaisu on painetussa tai elektronisessa muodossa ilmestyvä päättymätön julkaisu, jolla on kokoava nimi.

Koneluettava ISSN-tunnus liittyy kiinteästi julkaisun nimeen; nimen muuttuessa myös tunnus on muutettava. ISSN-tunnuksesta on hyötyä käsiteltäessä julkaisuja kirjakaupoissa ja kirjastoissa. Tällaisia julkaisuja ovat mm.

• perinteisen muotoiset julkaisut, esim. sarjat ja lehdet, jotka ilmestyvät toisiaan seuraavina erillisinä osina tai numeroina
    • jatkuvasti päivitettävät julkaisut

Tunnuksen voi hakea alla olevalla lomakkeella:

ISSN-hakulomake

Lisätietoja ISSN-tunnuksesta