Anu Karessuon rahasto

FM Anu Karessuo lahjoitti 14.8.2006 varat Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahaston yhteyteen perustettavaa nimikkorahastoa varten. Musiikki on Karessuon harrastus, joka sai alkunsa jo Joensuun tyttökoulun musiikintunneilla, ja rahaston tarkoituksena onkin tukea erityisesti musiikkikäsikirjoitusten hankintaa.

Anu Karessuo on Helsingin yliopiston kasvatti ja koulutukseltaan geologi. Kansalliskirjaston aarteet ovat jääneet luonnontieteilijälle opiskeluaikoina etäisiksi, mutta oman nimikkorahaston kautta kulttuuriperintöön on nyt mahdollisuus tutustua perusteellisesti. Anu Karessuo juhli rahaston perustamisvuonna merkkipäiväänsä ja kartutti uutta rahastoaan merkkipäiväkeräyksellä.

Uusi rahasto käynnisti toimintansa pelastamalla säveltäjä Armas Launiksen sävellyskäsikirjoituksen, Seitsemän veljestä. Teos on ensimmäinen suomalainen koominen ooppera ja sävelletty Aleksis Kiven tekstiin. Huonokuntoinen orkesteripartituuri konservoidaan, digitoidaan ja mikrokuvataan sekä julkaistaan oikeudenhaltijan luvalla verkossa.

Rahasto on tukenut merkittävällä tavalla myös Kansalliskirjaston sävellyskäsikirjoitusten luettelointityötä. Rahaston tuella tehty sävellyskäsikirjoitusarkistojen 2,5 vuotta kestänyt luettelointityö valmistui lokakuun lopussa, jolloin 460 säveltäjien arkistoa oli saatu verkkoon Viola-tietokantaan. Kirjaston kokoelmiin hankittiin Saksasta Erkki Melartinin 1. sinfonian käsikirjoitus. Anu Karessuo on vuosittain kartuttanut rahastoaan.

Sibeliuksen käsikirjoituaineiston kartutus on jatkunut, ja vuonna 2011 hankittiin rahaston turvin Yhdysvalloista pianosävellys Rondinon varhaisen version alkuperäiskäsikirjoitus. Vuonna 2012 saatettiin hankkia Sibelius-harvinaisuus, esittämätön ja julkaisematon pianokappale Adagio. 

Rahasto tukee merkittävällä tavalla myös Kansalliskirjaston sävellyskäsikirjoitusten luettelointityötä. Anu Karessuo on vuosittain kartuttanut rahastoaan.