Anu Karessuo
Anu Karessuo

FM Anu Karessuo lahjoitti 14.8.2006 varat Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahaston yhteyteen perustettavaa nimikkorahastoa varten. Musiikki on Karessuon harrastus, joka sai alkunsa jo Joensuun tyttökoulun musiikintunneilla, ja rahaston tarkoituksena onkin tukea erityisesti musiikkikäsikirjoitusten hankintaa.

Anu Karessuo on Helsingin yliopiston kasvatti ja koulutukseltaan geologi. Kansalliskirjaston aarteet ovat jääneet luonnontieteilijälle opiskeluaikoina etäisiksi, mutta oman nimikkorahaston kautta kulttuuriperintöön on nyt mahdollisuus tutustua perusteellisesti. Anu Karessuo juhli rahaston perustamisvuonna merkkipäiväänsä ja kartutti uutta rahastoaan merkkipäiväkeräyksellä.

Uusi rahasto käynnisti toimintansa pelastamalla säveltäjä Armas Launiksen sävellyskäsikirjoituksen, Seitsemän veljestä. Teos on ensimmäinen suomalainen koominen ooppera ja sävelletty Aleksis Kiven tekstiin. Huonokuntoinen orkesteripartituuri konservoitiin, digitoitiin ja mikrokuvattiin sekä julkaistiin oikeudenhaltijan luvalla verkossa.

Vuonna 2009 hankittiin Sothebyn huutokaupasta neljä Sibeliuksen kirjettä Paul Knudsenille. Tämän jälkeen on rahaston turvin hankittu Yhdysvalloista pianosävellyksen Rondino op. 68 nro 1 varhaisen version alkuperäiskäsikirjoitus ja Sibelius-harvinaisuus, esittämätön ja julkaisematon pianokappale Adagio JS 13. Kansalliskirjaston kokoelmiin on viimeisimpänä saatu Sibeliuksen 1906 Cajanderin tekstiin sekakuorolle ja orkesterille säveltämän kantaatin Vapautettu kuningatar op. 48 laaja ja tärkeä nuottiaineisto. Lisäksi Saksasta on hankittu Erkki Melartinin ensimmäisen sinfonian käsikirjoitus.

Rahasto on tukenut merkittävällä tavalla myös Kansalliskirjaston sävellyskäsikirjoitusten luettelointityötä. Rahaston tuella tehty sävellyskäsikirjoitusarkistojen 2,5 vuotta kestänyt luettelointityö valmistui lokakuun lopussa 2014, jolloin 460 säveltäjien arkistoa oli saatu verkkoon Viola-tietokantaan.

Anu Karessuon nimikkorahasto on tukenut merkittävällä tavalla Kansalliskirjaston sävellyskäsikirjoituskokoelmaa. Anu Karessuo on kartuttanut rahastoaan säännöllisesti.

Haluatko lahjoittaa Anu Karessuon rahastoon? Tee Helsingin yliopiston lahjoitussivulla lahjoitus Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahastolle ja kirjoita lisätieto-kenttään rahaston nimi.