Helsingin yliopiston kirjasto, Suomen kansalliskirjasto
kansi   lukijalle   esipuhe   kirjoittajat   galleria


Kirja  tietoverkkojen maailmassa

 «

    aihepiirit    

  I  

  II  

  III  

  IV  

  V  

  VI  

» 



Populaarikulttuuri


Raimo Salokangas
Miksi rikoskirjallisuutta kirjoitetaan ja luetaan

Ihmiset haluavat järjestää maailmaa ymmärrettäväksi luokittelemalla ilmiöitä, siksi puhutaan esimerkiksi rikoskirjallisuudesta eikä vain kirjallisuudesta. Luokittelu on myös arvotuksen, erottautumisen ja vallankäytön väline. Tässä artikkelissa väitetään, että kaikenlaisia kirjoja luetaan etupäässä huvin vuoksi, osoitetaan että hyvin vaihtelevat kontekstuaaliset tekijät vaikuttavat kirjailijoiden valintoihin ja arvellaan, että kirjaileminen on työtä muiden töiden joukossa.

Pekka Gronow
Milloin improvisoitu jazz tuli Suomeen?

Soitettiinko Suomessa 1930-luvulla todella improvisoitua jazzia? Säilyneiden levyjen perusteella uskallamme väittää, että ainakin suppea tanssimuusikoiden piiri kokeili improvisointia, vaikka kaikki eivät vielä olleetkaan täysin sisäistäneet sen ideaa. 1930-luvun levytysten tarkempi läpikäyminen saattaa tuoda esiin vielä uusia näytteitä tästä.

Perttu Rastas
Ekholm, kitara ja media

Artikkelissa kirjoittaja kertoo, kuinka mediat tarjoavat meille aikamatkoja menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Me kannamme mukanamme omaa menneisyyttämme, mutta myös toivoa tulevaisuudesta, jossa asiat voisivat ainakin näyttää olevan paremmin kuin ennen.