Helsingin yliopiston kirjasto, Suomen kansalliskirjasto
kansi   lukijalle   esipuhe   kirjoittajat   galleria


Kirja  tietoverkkojen maailmassa

 «

    aihepiirit    

  I  

  II  

  III  

  IV  

  V  

  VI  

» 



Maija Berndtson

Kirjastot tietoyhteiskunnan kolmantena tilana



Kirjastot tietoyhteiskunnan kolmantena tilana
1 Enonkoskelaisen kirjastonkäyttäjän ajatuksia
2 Tyytyväinen kirjastonkäyttäjä
3 … on huolissaan kirjastojen tulevaisuudesta
4 Kaikki kirjastot yhtykää
5 … ja tarjotkaa uusia palveluja
6 Tietoyhteiskunnan kolmas tila - kirjasto
* Lähteitä
tulosta Tulostettava versio
Enonkoskelaisen kirjastonkäyttäjän ajatuksia

Suomalaisten koulutustaso kuuluu maailman korkeimpiin. Kansalaisten koulutukseen ja työhön liittyvät tiedontarpeet ovat entistä monipuolisempia ja vaativampia. Lisääkö tämä kirjastojen yhteiskunnallista merkitystä ja niiden rahoitusta? Kuinka kirjastot vastaavat kasvaviin haasteisiin?

Enonkoski ennen ja nyt

Enonkoski on alle 1800 asukkaan saaristokunta noin 30 kilometriä Savonlinnasta pohjoiseen. Nuorten osuus on Enonkoskella pienempi kuin koko maassa keskimäärin. Eläkeläisiä on lähes neljäsosa väestöstä, kun koko maan vastaava luku on noin 15 prosenttia. Työttömyysaste on vähän yli 20 prosenttia ja työssäkäyvistä yli puolet on palveluammateissa. Kunnan talousarvio on vajaa 10 miljoonaa euroa.

Nykyisin Enonkoski on muuttotappiokunta, mutta 1880-luvun lopulla elämä Enonkoskella oli vireää ja asukasluku oli suurempi kuin tänään. Silloin siellä oli perinteisten maaseudun elinkeinojen lisäksi myös saha ja lasitehdas. Yhteydet Savonlinnaan, Viipuriin, Pietariin ja muualle toimivat vesiteitse. Vuonna 1859 Enonkoskelle perustettiin tehdasseurakunta. Paikkakunnan tehtaat omisti viipurilainen Tichanoffin kauppahuone, joka antoi varat kirkon rakentamiseen sekä papin ja opettajan palkkaamiseen aina vuoteen 1872 asti. Arkkitehti M. Schjerfbeckin suunnittelema uusi kirkko valmistui palaneen tilalle vuonna 1886.

Enonkoski sijaitsee kosken rannalla eli menneiden vuosien teollisuuden voimanlähteen äärellä. Nykyisin koskiympäristö on mielenkiintoinen nähtävyys. Kunnan keskustan merkittäviä rakennuksia ovat kirkko, kunnantalo, koulu pihapiireineen, liikuntatalo, suojeluskunnan entinen rakennus sekä muutama liikerakennus. Vuonna 1992 valmistuneella kirjastorakennuksella on keskeinen sijainti kirkkoa vastapäätä.

Minulle Enonkoski on ensisijaisesti vapaa-ajan kesäkunta, jossa olen käynyt 1950-luvulta alkaen ensin isovanhempieni luona, sittemmin kesälomalaisena. Nykyisin käytän siellä enimmäkseen kaupallisia palveluita – ja kirjastoa satunnaisesti. Tiedän kuitenkin, että jos joskus asettuisin asumaan Enonkoskelle pysyvästi, minusta tulisi ahkera kirjastonkäyttäjä.

Enonkosken avulla voin irtautua roolistani kirjastotoimen johtajana ja katsoa kirjastoa käyttäjän silmin. Enonkosken avulla voin myös yrittää vapautua helsinkiläisestä näkökulmasta.


1  2  3  4  5  6  *  »
URN:NBN:fi-fe20031611