Tietolinja

Tietolinja
2/1999


PÄÄKIRJOITUS

ARTIKKELIT


Verity-projekti

Liisa Huovinen


Verity on EU-hanke, jonka tarkoituksena on luoda 13-19-vuotiaille nuorille tarkoitettu tiedonhankintataitojen autenttinen opiskeluympäristö. Verity toteutetaan www-pohjaisena sovelluksena. Projektin koordinaattorina on Sunderlandin yliopiston kirjasto (Englanti). Suomessa hanketta vetää Helsingin yliopiston Tieto- ja viestintätekniikan oppimiskeskus ja liitännäisjäsenenä ovat mm. Vantaan kaupunginkirjasto ja Helsingin kaupungin opetusvirasto.

Verity muodostaa tiedonhankintataitojen oppimisympäristön, jossa on mahdollista suorittaa tiedonhakuja ja oppia tiedonhankintaan ja -käsittelyyn liittyviä taitoja monipuolisesti kytkettynä koulukontekstiin. Verity-projektissa on tehty laaja käyttäjätarveanalyysi, jonka pohjalta on valittu toteutettavat palvelut ja niiden sisältö.

Verity-palvelu sisältää seuraavat osat:

  • Virtual Librarian

    Virtual Librarian on "hakukone", joka kykenee käsittelemään luonnollisella kielellä tehtyjä kyselyjä. Tarkoituksena on, että VL opastaa kyselyä käsitellessään käyttäjäänsä myös ymmärtämään, miten tiedonhaku tapahtuu ja auttaa näin nuorta kehittämään tiedonhaussa tarvittavia taitoja.

    VL on kaksikielinen siten, että suomenkielisen kyselyn tulokseksi käyttäjä voi halutessaan saada myös englanninkielisiä aineistoja. Kyselyn tuloksena on tarkoitus tarjota käyttäjälle mahdollisimman relevantteja, valikoituja lähteitä webistä ja myös kirjaston valikoimista Plussan Internet-liittymää apuna käyttäen. Verkossa olevan www-aineiston osalta Verityyn laaditaan tietokanta, johon tallennetaan valikoituja www-aineistojen osoitteita tarvittavine asiasanatietoineen ym.

    Palvelu halutaan kuitenkin toteuttaa siten, että verkkoaineistojen lisäksi käyttäjä saa kyselyynsä vastaukseksi myös viitteitä kirjastosta löytyvään kirjallisuuteen eli aihepiiriä käsittelevien teosten tietoja.

    VL toteutetaan aluksi kahdesta aihealueesta: ympäristökysymykset ja Euroopan maantieto (erityisesti kulttuurien, matkailun ja historian näkökulmista).

  • Skills

    Verity sisältää Virtual Librarianin lisäksi erityisen tiedonhankinta- ja tiedonkäsittelytaitojen opetusosion, joka toteutetaan www-pohjaisena oppimisympäristönä. Oppimisympäristö on suunniteltu käytettäväksi erityisesti koulutyöhön liittyvien projektitöiden yhteydessä. Se sisältää ohjeita projektityöskentelyn vaiheistamiseen ja suunnitteluun, tiedonhankintaan, lähteiden arviointiin, muistiinpanojen tekemiseen, tiedon käsittelyyn ja raportointiin. Aineisto sisältää tehtäviä ja "esimerkkiratkaisuja", joiden tavoitteena on rohkaista nuorta aloittamaan työnsä ajoissa ja suunnitelmallisesti sekä ajattelemaan, esittämään kysymyksiä, tekemään omia työskentelyteorioita ja työstämään aineistojaan aktiivisesti.

  • Referral Service

    Verity sisältää myös mahdollisuuden kysyä neuvoa ja apua suoraan asiantuntijoilta ja vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia tiedonhaun ongelmista ja onnistumisen kokemuksista toisten nuorten kanssa. Palvelu toteutetaan sähköpostin ja verkkofoorumin avulla.

Liisa Huovinen, erikoissuunnittelija
Helsingin yliopisto, Tieto- ja viestintätekniikan oppimiskeskus
Lummetie 2 A
01300 Vantaa
email: liisa.huovinen@helsinki.fi

VERITY - Virtual and Electronic Resources for Information skills Training for Young people
Kotisivu: http://verity.sunderland.ac.uk/
Osallistujat:12 osallistujaa
Koordinaattori:University of Sunderland, Information Services
Kesto: 4/1998 - 6/2000
Yhteyshenkilö: Liisa Huovinen, email: Liisa.Huovinen@helsinki.fi

Tietolinja 2/1999