Tietolinja

Tietolinja
2/1998


PÄÄKIRJOITUS

ARTIKKELIT


UUTISIA,
AJANKOHTAISTA

Helsingin yliopiston kirjasto
TILKE - Tieteellisten
kirjastojen etusivu

2/1999
ISSN 1239-9132
Helsingin yliopiston kirjaston elektroninen tiedotuslehti

Tapahtumakalenteri

UUTISIA, AJANKOHTAISTA

Henkilöstöuutisia

Kirjastotoimen verkkopalveluissa on uudet sihteerit 1.4.1999 lähtien. Osastosihteeri Aira Hakku vastaa henkilöstöasioista, sisäisestä tiedotuksesta ja johdon sihteeritehtävistä. Toimistosihteeri Pertti Rekalan tehtävänä ovat maksullisen palvelun sopimukset, neuvonta, tiedotus ja laskutus.

Kirjaston atk-erikoistutkijan virkaan on nimitetty 1.1.1999 alkaen FK Marit Olander. Maritin vastuualueina ovat kehittämishankkeet.

FM Henna Lehtinen toimii 15.1.1999 lähtien suunnittelijana yhteistyösihteeristössä ja hänen vastuualueenaan ovat yliopistokirjastojen yhteistyösihteerin tehtävät. Yhteistyösihteeristön suunnittelijana aloittaa myös valt. kand. Ilpo Soini 1.7.1999. Ilpo hoitaa yhteistilastoon ja standardointiin liittyviä asioita.

Sovellussuunnittelija Thomas Roos on palannut virkavapaalta Linnea-palveluihin 1.4.1999. Sovellussuunnittelija Ari Ahlqvist jatkaa tehtäviään HELKA-palveluissa vuoden loppuun saakka ja hänen vastuunaan on Helka-tietokanta. Pääsuunnittelija Kirsti Tainio työskentelee kehittämisprojekteissa vuoden loppuun.

Kehittämishankkeissa uusina henkilöinä ovat aloittaneet oik. ja valt. kand. Pekka Heikkinen, joka toimii tekijänoikeusasiantuntijana Tecup-projektissa 5.3.-31.10.1999 ja suunnittelija Rami Heinisuo, joka on mukana FinELib-hankkeessa 25.3.-24.11.1999. Ramin erikoisalueena ovat käyttöliittymät ja hän hoitaa tehtäväänsä etätyönä Tampereella. FinELibin aineiston luetteloinnista vastaa FK Sirpa Ritari 1.4.-31.12.1999.

FK Katri Kananen on nimitetty kirjastonhoitajan virkaan 1.5.1999 alkaen ja hänen tehtävänään on ulkomaisen aineiston hankinta ja luettelointi sekä näiden toimintojen kehittäminen. Katri toimii hankinta- ja luettelointiyksikössä.

Kansallisen äänitearkiston hanke on käynnistynyt ja sovellussuunnittelija Ulla Ikäheimo on nimitetty kirjastonhoitajan virkaan 1.5.1999 alkaen. Hänen tehtävinään ovat musiikkiaineiston luettelointi ja sisällönkuvailu sekä Viola-tietokannan koordinointi. Musiikin luetteloijina ovat aloittaneet myös Tarja Mäkinen ja Tuomas Tyyri.

Etusivulle

Työryhmiä

Kirjastopoliittinen työryhmä

Opetusministeriö on asettanut 24.3.1999 Kirjastopoliittisen työryhmän, jonka tavoitteena on valmistella esitys kirjastopoliittiseksi ohjelmaksi. Työryhmä laatii ehdotuksen kirjaston roolista ja tiedon saatavuudesta tieto- ja kansalaisyhteiskunnassa. Puheenjohtajana ryhmässä toimii kulttuurineuvos Hannele Koivunen ja ryhmän kokoonpano löytyy osoitteesta http://www.minedu.fi/kupo/kirpol.htm

UNESCO-toimikunnan viestintäjaosto

Opetusministeriö on asettanut 9.2.1999 Suomen UNESCO-toimikunnan viestintäjaoston kolmivuotiskaudeksi 1999-2001 ja kutsunut siihen puheenjohtajaksi professori Ullamaija Kivikurun Helsingin yliopistosta ja jäseniksi hankepäällikkö Jouko Blombergin Yleisradiosta, professori Sinikka Koskialan Teknillisestä korkeakoulusta, arkistoneuvos Raimo Pohjolan Kansallisarkistosta, osastonjohtaja Inkeri Salonharjun Helsingin yliopiston kirjastosta, varatoimitusjohtaja Harri Saukkomaan Production House Oy:stä, päätoimittaja Pekka Sitarin Karjalaisesta ja tutkija Helena Tapperin Helsingin yliopistosta. Pysyväksi asiantuntijaksi on kutsuttu Matti Remes ulkoasiainministeriön tiedotusyksiköstä. Lisätietoja: http://www.minedu.fi/kao/unesco.html#U

  • OTKULT, Museojaosto

    Opetuksen, tutkimuksen ja kulttuurin tietoyhteiskuntaneuvottelukunta on asettanut 24.9.1998 museojaoston. Jaoston tehtävänä on tehdä ehdotuksia museoalan tietoyhteiskuntakehityksen edistämiseksi. Jaoston puheenjohtajana toimii pääjohtaja Henrik Lilius Museovirastosta ja jäseninä kulttuuriasiainneuvos Tiina Eerikäinen opetusminiteriöstä, amanuenssi Merja Heiskanen Lauden kaupunginmuseosta, pääsihteeri Anja-Tuulikki Huovinen Suomen museoliitosta, johtaja Juhani Lokki Helsingin yliopiston luonnontieteellisestä keskusmuseosta, kuraattori Perttu Rastas Nykytaiteen museosta, osastonjohtaja Inkeri Salonharju Helsingin yliopiston kirjastosta ja tutkija Antti Veltheim Museovirastosta. Jaoston sihteerinä toimii erikoissuunnittelija Sirkka Valanto. Lisätietoja: http://www.minedu.fi/toim/tieto.html

    Julkisen hallinnon metadatatyöryhmä

    Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (JUHTA) on perustanut joulukuussa 1998 työryhmän, joka valmistelee 31.5.1999 mennessä julkisen hallinnon asiakirjojen metadatasuosituksen. Tavoitteena on laatia Dublin Core 1.0 -standardiin perustuva formaatti. Vielä joulukuussa Dublin Coren kehitystyö näytti siltä, että olisi ollut mahdollista pohjata suositus seuraavaan versioon 2.0, mutta työryhmä on joutunut palaamaan versioon 1.0.

    Dublin Coren 15 elementin lisäksi työryhmä määrittelee joukon omia kenttiä, joita asiakirjahallinnossa tarvitaan. Tällaiseksi näyttävät muodostuvan ainakin julkisuus-, versio-, ympäristö- ja hintakentät. Lisäksi työryhmä määrittelee, mitkä elementeistä ovat pakollisia: tieto on tallennettava, jos se on saatavilla. Peruskenttiä ja omia kenttiä voidaan täsmentää Dublin Coren tai työryhmän määrittelemillä omilla tarkenteilla.

    Työryhmän suositus koskee lähinnä sisäisen metadatan tuottamista. Suosituksen liitteiksi tulevat HTML- ja RDF-syntaksit.

    Työryhmän jäsenet edustavat valtion ja kuntien tietohallintoa ja puheenjohtajana toimii kehittämisjohtaja Juha Hakala Helsingin yliopiston kirjastosta.

    Lisätietoja metadatatyöryhmän kotisivulta osoitteesta http://www.lib.helsinki.fi/dublin_core/metatyor.html tai työryhmän sihteeriltä Marit Olanderilta , email: marit.olander@helsinki.fi, Helsingin yliopiston kirjastosta.

  • Rakenteellisen kehittämisen työryhmä

    Opetusministeriö on asettanut 28.4.1999 työryhmän, jonka tehtävänä on laatia ehdotus yliopistojen kirjastotoimen kehittämisessä noudatettavaksi toimenpideohjelmaksi. Työryhmän on määrä saada työnsä valmiiksi 31.12.1999 mennessä. Työryhmän puheenjohtajana toimii johtaja Matti Lähdeoja opetusministeriöstä ja sihteereinä esittelijä Anne Luoto-Halvari opetusministeriöstä sekä suunnittelija Henna Lehtinen Helsingin yliopiston kirjaston yhteistyösihteeristöstä. Työryhmän jäseniksi on kutsuttu rehtori Gustav Björkstrand Åbo Akademista, kehittämisjohtaja Juha Hakala Helsingin yliopiston kirjastosta, hallintojohtaja Matti Halonen Joensuun yliopistosta, opetusneuvos Hannele Hermunen opetusministeriöstä, ylikirjastonhoitaja Esko Häkli Helsingin yliopiston kirjastosta, ylitarkastaja Annu Jylhä-Pyykönen opetusministeriöstä, ylikirjastonhoitaja Sinikka Koskiala teknillisen korkeakoulun kirjastosta, kirjastonjohtaja Vuokko Palonen Vaasan yliopiston kirjastosta sekä professori Kari-Jouko Räihä Tampereen yliopistosta.

    Etusivulle

    Hankerahoitus

    Opetusministeriön Tietoyhteiskuntaohjelmasta vuodelle 1999 on myönnetty tieteellisille kirjastoille, arkistoille ja tietohuollolle avustuksena yhteensä 3 miljoonaa markkaa 14 hankkeeseen. Avustusanomuksia tuli 74 ja anottu avustusmäärä oli yhteensä 14 728 000 markkaa. Avustuksia saivat seuraavat hankkeet:

    Arkistolaitos:
    Arkistolaitoksen digitointiprojekti, senaatin pöytäkirjahakemistojen digitointiin ja kuvatietokannan toteutukseen 160 000 markkaa

    Helsingin yliopiston kirjasto:
    Aurora - Autonomian ajan sanomalehtien digitointi, 330 000 markkaa Elektra II - Elektroninen julkaiseminen ja julkaisujen verkkovälitys (jatkohanke), 420 000 markkaa EVA - Elektronisten verkkojulkaisujen hankinta ja arkistointi (jatkohanke), 300 000 markkaa

    Helsingin yliopisto, luonnontieteellinen keskusmuseo:
    Luomus-projekti. Luonnontieteellisen keskusmuseon tietovarannon ja seurantatoiminnan kehittäminen tietopalveluksi (jatkohanke), 450 000 markkaa

    Helsingin yliopisto, metsäkirjasto:
    Metsä- ja puualan suomi-englanti-suomi asiasanasto www-käyttöön (jatkohanke), 50 000 markkaa

    Jyväskylän yliopiston historian laitos:
    Sata historiallista karttaa Suomesta. Multimedia CD-rom Suomen karttakuvan kehityksestä, 380 000 markkaa

    Jyväskylän yliopiston kirjasto:
    Virtuaalikirjastoprojekti (jatkohanke), 70 000 markkaa

    Kansallisarkisto:
    Diplomatarium Fennicum - Suomen keskiajan lähdejulkaisun uudistaminen (jatkohanke), 120 000 markkaa

  • Oulun yliopiston kirjasto:
    Virtuaalikirjastoprojekti (jatkohanke), 40 000 markkaa

    Suomen elinkeinoelämän keskusarkisto sekä kahdeksan muuta valtionapuarkistoa:
    YARK 2000 (jatkohanke), 350 000 markkaa

  • Suomen historiallinen seura:
    Kansallisbiografia-projektin elektronisten julkaisujen suunnittelu,
    toteutus ja verkkojakelu (jatkohanke), 100 000 markkaa

    Tekniikan sanastokeskus:
    Nordterm-Net-suomalaisten termiaineistojen ja tietopalvelujen tuottaminen yhteispohjoismaiseen tietopalveluverkkoon Internetissä, 100 000 markkaa

    Teknillinen korkeakoulu:
    HUTpubl, rakenteisen julkaisemisen ja dokumentinhallinnan järjestelmä, 130 000 markkaa

    Etusivulle

    EU:n tarjouskilpailu kirjastoille, arkistoille ja museoille

    EU:n käyttäjäystävällinen tietoyhteiskunta -ohjelman tarjouskilpailut ovat avautuneet alkuvuoden aikana. Multimedian sisältötuotanto ja työkalut avaintoimintoon voidaan jättää tarjouksia toimintalinjalle III.2.3: Access to scientific and cultural heritage. Tarjouskilpailu on avautunut 19.3.1999 ja umpeutuu 15.6.1999. Lisätietoja ohjelmasta löytyy tämän lehden artikkelista Multimedian sisältötuotanto ja työkalut ja EU komission verkkosivuilta osoitteesta http://www.cordis.lu/ist/wp.htm

    Etusivulle

    Uusia julkaisuja

  • ELEKTRA - Elektroninen julkaiseminen ja julkaisujen verkkojakelu
    Projektin loppuraportti. Helsingin yliopiston kirjasto, 1998. Painettu ISBN 951-45-8078-8.
    Painetun version painos loppunut. Elektroninen versio löytyy osoitteesta http://www.lib.helsinki.fi/elektra/

    EVA - Elektronisen verkkoaineiston hankinta ja arkistointi
    Projektin loppuraportti. Helsingin yliopiston kirjasto, 1999.
    Julkaistu elektronisena ja löytyy osoitteesta http://www.lib.helsinki.fi/eva/

    FinELIBin vuoden 1998 toiminta
    Katsaus kansallisen elektronisen kirjaston viime vuoden toimintaan löytyy osoitteesta http://www.lib.helsinki.fi/finelib/katsaus98.html

    FINMARC-yhtenäisformaatin sovellusohje : elektroninen aineisto
    Helsingin yliopiston kirjasto 1998. ISBN 951-45-8412-0. Sovellusohjetta jakelee BTJ-Kirjastopalvelu.
    Tästä eteenpäin aineiston yleismääreenä käytetään termiä 'Elektroninen aineisto' entisen 'Atk-tallenne'-termin sijasta. Kentän 258 (Elektronisen aineiston tyyppi ja laajuus) termit ovat myös hieman muuttuneet. Uudet termit on syytä ottaa käyttöön samaan aikaan kuin uusi aineiston yleismääre.

    ISBN User's Manual
    Uusi ISBN-manuaalin versio julkaistaan kansainvälisen ISBN-keskuksen suosituksesta kommentoitavana versiona sekä Suomen ISBN-keskuksen että Bowkerin kotisivuilla. Lopullinen manuaali ilmestyy myös painettuna. Kommentit voi toimittaa Suomen ISBN-keskukseen osoitteella maarit.huttunen@helsinki.fi. Manuaali löytyy osoitteesta http://www.lib.helsinki.fi/hyk/kt/kustantajat/isbn.html.

    Koulutuksen ja tutkimuksen tietostrategia 2000-2004. Opetusministeriö 1999
    Julkaisu löytyy opetusministeriön kotisivuilta osoitteesta http://www.minedu.fi/toim/koul_tutk_tietostrat/welcome.html.

    Kulttuuriteollisuustyöryhmän loppuraportti
    Opetusministeriön työryhmämuistio 7/99. Opetusministeriö 1999. ISBN 952-442-036-8.
    Lisätietoja osoitteesta http://www.minedu.fi/kupo/ky/kulttuuriteollisuus/kirjoita.html.

    Sitran tietoyhteiskuntastrategia
    Elämänlaatu, osaaminen ja kilpailukyky. Tietoyhteiskunnan strategisen kehittämisen lähtökohdat ja päämäärät. Sitran raportti 206. Helsinki 1998.
    ks. http://www.sitra.fi/

    • EU-julkaisuja

      • Digital preservation guidelines - The state of the art in libraries, museums and archives.
        By Marc Fresco and Kenneth Tombs. European Comission DGXIII/E. 1999, http://www.echo.lu/digicult/en/backgrd.html

      • Digitisation of library materials - Report of the concertation meeting and workshop held in Luxembourg on 14 december 1998,
        http://www.echo.lu/digicult/en/backgrd.html

      • EXPLOIT interactive
        Uusi elektroninen tiedotuslehti, joka tarjoaa ajantasaista tietoa käynnissä olevista kirjastoalaa kiinnostavista EU-hankkeista.
        Osoite http://www.exploit-lib.org/.
      • Julkisen sektorin tieto: Euroopan avainresurssi. Vihreä kirja julkisen sektorin tiedon käytöstä tietoyhteiskunnassa.
        (Green paper on the public sector information in the information society).
        Vihreä kirja löytyy suomenkielisenä versionsa osoitteesta http://www.echo.lu/info2000/en/publicsector/greenpaper.html

      Etusivulle

      Tuote-esittelyjä

    • PCI - Periodicals Contents Index

      "Unlock the potential of your library's journal holdings"...

      PCI is one of the major titles produced by Chadwyck-Healey Ltd - an electronic publishing company based in Cambridge, UK. Chadwyck-Healey was founded in 1973 and quickly established itself as Europe's leading microform publisher before becoming one of the first companies to offer databases on CD ROM. Over the last 2 years it has been investing in making information available on accessible and well designed sites on the internet. One of its many titles is PCI. To briefly introduce the project, the editorial statement states:

      "Periodicals Contents Index is an electronic index which aims to give article level bibliographic access to the contents pages of thousands of periodicals in the arts, humanities and social sciences."

      To give an idea of the scale of the project - to date we have published the tables of contents for 2,388 journals comprising over 9.4 million articles. The project currently expands at a rate of over 1 million records per year.

      Our editorial remit is very broad - encompassing many diverse subject areas. PCI contains journals under the headings: Law, History, Psychology, Geography, Art and Architecture, Archaeology and Ancient Civilisations, Economics, Linguistics and Philology or Music and Performing Arts. PCI offers 22 categories on the Web.

      PCI's coverage of journals is international. There are 27 languages on the language browse list. This list expands with every release as we publish journals from new areas of the world, giving the database truly international. Among "new" languages being added in the next web release are Finnish, Portuguese, Galician, Hungarian and Serbo-Croat.

      Along with an unrivalled subject coverage, PCI incorporates an extensive historical coverage - with journals in PCI dating back as far as 1770. Over 850 of the journals published in PCI started publication in the nineteenth or early twentieth century.

      The editorial teams aim is to provide journals and data of high quality as well as reaching the target of producing at least 1 million records per year. We try to make PCI's version of the journals tables of contents as complete as possible,

      An important aspect of building and developing PCI is the journal selection process. Originally journals were selected with reference to over sixty major serials bibliographies and union lists and with some help from specialist librarians from around the world. At the outset of the project a list of journals compiled using these resources was developed into a Core Title List comprising 3,290 journals. In 1997 , we decided to review the Core Title List. After enlisting the help of 37 subject reviewers, we have added a further 3,000 titles to our title list. It is vitally important that customers know that we value their contribution to PCI - we rely on hearing from libraries or scholars with suggestions for new titles to be added.

      Prior to agreeing to include a journal in PCI we check that we have access to a library which can supply all the major component parts - related titles, extitles, all published supplements etc. This bibliographic check before we start copying a journal is the start of a long production process. In general from when a journal title is suggested and is included on the title list, approximately 6 months elapses before it is published in the PCI database.

      The production process starts with the photocopying of the original tables of contents of the journal from the date of its inception up to 1990/1991. We use 4 main "source" libraries: Cambridge University Library, Harvard University Library, Northwestern University Library and the Library of Congress. This part of the process is very time consuming but has to be done perfectly as any mistake at this stage delays the process later on. All the photocopied journals are sent to the Chadwyck-Healey offices in Cambridge and are quality control checked for completeness and legibility. A detailed set of instructions for our keying companies is compiled, outlining solutions to potential problems with formatting the data. The journal is converted to US MARC format.

      An example of a PCI record in its "raw" format

      001

      g01600010002
      008

      980113s1967 uk eng d
      100 1 $aHarrison, K. C.
      245 10$a FINNISH PUBLIC LIBRARIES TODAY
      520
      $a A general note on public library service on Finland is followed by descriptions of three contrasting systems - Helsinki, Rovaniemi and Savonlinna, with reference to some older libraries. The public library movement is held in high esteem and, with improvement in buildings and services, the country's public libraries will be increasingly used
      773 0 $t Library Association Record $g 69:5 (1967:May) 151
      947
      $a 11967050000000000690000500151000000002

      Once the data is returned by the keying companies, a 10% copy is given to proofers who identify major problems within the data which the in-house editorial team investigate further. Once we have 500,000 records ready and edited, a final set of in house checks is completed on all the data. This final process involves checking the chronology and enumeration of the data, the bibliographic viability of the journal, automated error checks and structural checks are carried out. This process is detailed and lengthy but we have to ensure that no element in the data will delay the process of constructing the new database in the correct order. Once the data is ready, it is left in a directory for the software team to "build" it.

      To date we have published 15 segments of PCI. Each segment has differed in composition and size but we have now standardised a release size to include 500,000 records.

      Our immediate target is to publish over 3,000 journals and over 10 million records by the end of the year 2000. On the basis of the size of the PCI database, Chadwyck-Healey is also getting ready to offer an on demand scanning service to provide the full text of articles.

      Dorota Dunin-Borkowska, senior editor
      Chadwyck-Healey
      email: Dorota.Dunin-Borkowska@chadwyck.co.uk
      Chadwyck-Healey, The Quorum, Barnwell Road, Cambridge CB5 8SW, UK
      Direct line: 01223 271282
      Fax: 01223 215513

      Company web site: http://www.chadwyck.co.uk
      Literature Online: http://lion.chadwyck.co.uk
      PCI Web Page: http://pci.chadwyck.co.uk

      Etusivulle

      Kokouksia

    • Yliopistokirjastojen ja atk-keskusten johtajien neuvottelupäivä Otaniemessä 16.3.1999

      Otaniemessä 16.3. pidettyjen yliopistokirjastojen ja atk-keskusten johtajien neuvottelupäivän aamupäivän teemana oli uuden kirjastojärjestelmän arkkitehtuuri. Pääsuunnittelija Annu Jauhiainen Helsingin yliopiston kirjastosta kertoi aluksi tarjouskilpailussa mukana olevista järjestelmistä, minkä jälkeen kehittämisjohtaja Juha Hakala samasta organisaatiosta esitteli keskustelun pohjaksi erilaisia malleja verkon järjestelmä- ja tietokanta-arkkitehtuuriksi. Esillä oli kolme mallia: täysin hajautettu, täysin keskitetty sekä näiden välimuoto. Eri mallien hyvistä ja huonoista puolista käytiin vilkasta keskustelua.

      Iltapäivällä projektipäällikkö Matti Pulkkinen valtiovarainministeriöstä esitelmöi henkilön sähköisestä tunnistamisesta (HST), joka on hallinnon yhteisprojekti sähköisen asioinnin synnyttämiseksi. Tavoitteena on saada käyttöön sähköinen henkilökortti helpottamaan asiointia sekä vähentämään tiedonkeruuta. Pulkkisen esityksen jälkeen johtaja Tauno Kankaanpää esitteli Tampereen yliopiston, johtaja Markus Sadeniemi Funetin ja kehittämisjohtaja Juha Hakala Helsingin yliopiston kirjaston meneillään olevia HST-hankkeita.

      Suunnittelija Kristiina Hormia-Poutanen Helsingin yliopiston kirjastosta kertoi FinELib-hankkeen nykytilasta ja tulevaisuuden haasteista, joihin kuuluvat mm. käyttöliittymän kehittäminen sekä palvelun entistä tehokkaampi markkinointi asiakkaille.

      Funetin johtaja Markus Sadeniemi esitteli Nordunet2-hanketta. Kyseessä on kolmivuotinen pohjoismainen tietoliikenteen kehityshanke. Lisätietoja hankkeesta saa osoitteesta http://www.uio.no/n2/.

      Osa Otaniemen esityksistä on nähtävissä osoitteessa http://www.lib.helsinki.fi/hyk/kt/otaniemi.html

      Etusivulle

    • Yliopistokirjastojen johtajien kokous Helsingissä 17.3.1999

      Yliopistokirjastojen johtajien kokous pidettiin Helsingissä 17.3.1999. Esittelijä Anne Luoto-Halvari opetusministeriöstä kertoi yliopistokirjastojen rakenteellisen kehittämisen nykyvaiheesta, Linnea2:n rahoituksesta sekä tämänvuotisten tietoyhteiskuntarahojen jakoperusteista. Yliopistokirjastojen rahoituksen ongelmista käytiin vilkasta keskustelua.

      Osastonjohtaja Inkeri Salonharju kertoi meneillään olevasta kansainvälisestä tilastouudistuksesta, minkä jälkeen keskusteltiin kirjastonjohtaja Tuulikki Nurmisen laatiman paperin pohjalta tieteellisten kirjastojen kansallisen tilastoinnin puutteista. Suunnittelija Kristiina Hormia-Poutanen kertoi FinELibin vuoden 1999 toimintasuunnitelmasta sekä esitteli vuoden 1998 käyttötilastoja.

      Edellisenä päivänä aloitettua kirjastojärjestelmäkeskustelua jatkettiin kirjastonjohtaja Riitta Huuhtasen ja pääsuunnittelija Annu Jauhiaisen puheenvuorojen pohjalta. Riitta Huuhtasen alustus käsitteli niitä vaatimuksia, joita uudet oppimisympäristöt asettavat kirjastojärjestelmälle. Annu Jauhiainen puolestaan kertoi mm. siitä, kuinka kirjastoissa olisi varauduttava uuden järjestelmän asentamiseen.

      Suomen yliopistokirjastojen neuvoston toimintasuunnitelmasta ja yhteistyösihteerin toimenkuvasta käytiin vilkasta keskustelua, jossa toivottiin keskittymistä erityisesti yliopistokirjastojen rakenteelliseen kehittämiseen sekä henkilökunnan taitojen strategisiin linjauksiin ja strategisen ajattelun kehittämiseen.

      Lisätietoja Henna.Lehtinen@helsinki.fi, kokousmuistio http://www.lib.helsinki.fi/hyk/kt/pk170399.html

      Etusivulle

      Copyright: Helsingin yliopiston kirjasto. Aineistoa lainattaessa lähde on mainittava.

      Tietolinja 2/98