SHH! Suomalainen Underground

Ajankohta: 16.11.2006 - 24.3.2007

Aika: 9:00 - 16:00

Paikka: Kansalliskirjaston Galleria

Maanalaista menoa kunnianarvoisan kulttuuripyhätön kellariholveissa! Kansalliskirjaston Galleriasta kajahtavat kumeat askeleet! Esillä on hätkähdyttävä kokoelma 1960-70-lukujen taitteen vastakulttuuria lehtinä, sarjakuvina, runoteoksina, äänilevyinä, piirroksina, tutkimuksina, valokuvina, elokuvina sekä radio- ja tv-dokumentteina.

Se ärsytti, suututti, riemastutti ja ravisutti sovinnaisuuden ja sopimattomuuden rajoja. 1960-luvun suomalainen underground hyökkäsi latteuttavaa ja lamaantunutta valtakulttuuria vastaan. Underground-lehtien viestit olivat tylyjä: HÄVETKÄÄ! julisti Aamurusko-lehti ja Ultra-lehti puolestaan: VIHATKAA! Systeemiä tölvittiin satiirin ja parodian keinoin. Tavoitteena oli vapaa ihminen ja tukena vahva "tee se itse" -ideologia ja arvoiloittelu. M. A. Nummisen mukaan undergroundin tehtävänä oli hätkähdyttää tavallinen ihminen ajattelemaan toisella tavalla: "Senhän saa aikaan jo undergroundin aiheuttama suuttumus. Tavoitteena on tavallisen ihmisen turvallisuudentunteen järkkyminen." Undergroundiin sisältyi määrittelemätön uhka: "Kun sitä ei käsitä, sitä pelkää." Undergroundin anarkismi oli mielen anarkismia: "Räjäyttäisit nyt jo tietoisuutesi ennen kuin toisten pappiloita."

Suomalainen underground kehittyi näkyvimpiin muotoihinsa Turussa ja Helsingissä. Sen pontimina olivat psykedelia, amerikkalaiset u-lehdet ja sarjakuvat, kokeellinen musiikki, rock, u-elokuva, beatrunous, surrealismi, dada, opiskelijaradikalismi ja anarkismi, zen ja nallepuhismi. Helsingissä 1967 syntynyt The Sperm lienee ensimmäinen suomalaisyhtye, johon liitettiin undergroundin käsite. Yhtyeen organisaattorina toimi Mattijuhani Koponen ja musiikillisena johtajana Pekka Airaksinen. Turkulais-helsinkiläisen Suomen Talvi-sota 1939-40 -taiteilijakollektiivin keskeiset vaikuttajat olivat M. A. Numminen sekä runoilijat Jarkko Laine ja Markku Into. Mutta maan alla kuhisi paljon muutakin elämää.

Aktivisteja oli alle sadan ihmisen joukko, eikä yleisön määräkään päätä huimannut. Liikkeen - jos sellaisesta voi puhua - uskaliaimmat performanssit, taulut ja filmit palkittiin sakoilla ja vankeustuomioilla. Yleisradion ohjelmaneuvosto lakkautti M. A. Nummisen toimittaman radio-ohjelman Maanalaista menoa. Peter Widénin filmi Taiteen kuolema tuhottiin kotietsintöihin ryhtyneen poliisin toimesta, ja filmin tekijä lähetettiin lapiohommiin Seutulan työsiirtolaan. Mattijuhani Koponen passitettiin 24.10.1969 Keravan nuorisovankilan kautta Turun lääninvankilaan rangaistuksena runonlausunnasta alastomana YK:n juhlapäivänä 24.10.1968 Natsalla ja idän ja lännen yhtymistä symboloineesta yhdynnästä flyygelin kannella 2.12.1968 Vanhalla Ylioppilastalolla. Raastuvanoikeudessa syyttäjä jyrisi: "Nythän voi kuka tahansa mennä kenen kanssa tahansa naimaan missä tahansa! Jos Koposta ei vangita, Suomi tuhoutuu viidessä vuodessa." - U jätti pysyvän jäljen suomalaiseen muistiin, olipa se hilpeä, säälittävä tai sankarillinen. Markku Innon kehotus menneisyydestä on alati ajankohtainen: "Eteenpäin kohti hylkyaukkoja!"

Idea underground-näyttelyn järjestämisestä syntyi yli kolme vuotta sitten kirjailija Jarkko Laineen vieraillessa Kansalliskirjastossa. Perustana ja lähtökohtana Kansalliskirjaston SHH!-näyttelyssä on se undergroundin tutkimus, joka on syntynyt viimeisen 15 vuoden aikana: vuonna 1991 nykyisen Lapin yliopiston kulttuurihistorian professorin Marja Tuomisen väitöskirja sukupolvihegemonian kriisistä 1960-luvun suomalaisessa kulttuurissa, vuonna 2004 fil.tri Päivi Arffmanin väitöskirja amerikkalaisesta underground-sarjakuvasta ja vuonna 2006 fil.lis. Juha Hämäläisen lisensiaatintyö populaarikulttuurin kapinasta ja vastakulttuurisista ilmiöistä 1960-70-luvun Suomessa. Marja Tuomisen, Päivi Arffmanin ja Juha Hämäläisen lisäksi näyttelyn asiantuntija- ja suunnittelutyöryhmässä ovat: toimittaja Jukka Lindfors Yleisradiosta, tutkija Ilkka Kippola Suomen elokuva-arkistosta sekä undergroundin keskeinen vaikuttaja: taiteilija, kirjailija M. A. Numminen.

Näyttelyaineisto on koostettu Kansalliskirjaston kokoelmista, Kemin sarjakuvaseuran kokoelmista (amerikkalaiset sarjakuvalehdet) sekä lukuisien yksityishenkilöiden arkistoista. Näyttelyssä voi kuunnella korvakuulokkeilla toimittaja Jukka Lindforsin valitsemaa underground-musiikkikoostetta, M. A. Nummisen 1968-69 toimittamaa radio-ohjelmaa Maanalaista menoa sekä Allen Ginsbergin runoa Huuto. Teos lähetettiin Yleisradion Tiistaiteatteri-ohjelmassa 30.9.1969, mikä heti sai aikaan kohun ja eduskuntakyselyn. Gallerian kolmannessa huoneessa voi katsella Suomen elokuva-arkiston underground-filmikoostetta. Lisäksi esillä on 12 ohjelmakatkelmaa Yle Teeman tuottamasta neliosaisesta dokumenttisarjasta "Maanalaista menoa" (käsikirjoitus ja ohjaus: Desiree Räsänen ja Tom Östling); sarja esitetään ensi keväänä YLE:ssä. Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Suomen elokuva-arkisto (filmikooste), Avanto-festivaali ja Yleisradio. Näyttelyn avausviikolla ilmestyy myös Jukka Lindforsin kokoama ja Siboneyn julkaisema kaksois-CD-levy Psychedelic Phinland, joka sisältää suomalaista hippie- ja underground-musiikkia. 


Lisätietoja

Inkeri Pitkäranta Näyttely- ja kulttuurikoordinaattori Puh. (09) 191 22738, (050) 3027238 inkeri.pitkaranta(at)helsinki.fi

Tapahtumalistaus

Tietokannat


Sivustolta
[an error occurred while processing this directive]
Tämän sivun URL : http://www.kansalliskirjasto.fi/tapahtumat/1165583908922.html