Tietolinja

Tietolinja
2/1999


PÄÄKIRJOITUS

ARTIKKELIT


EULER - European Libraries and Electronic Resources in Mathematical Sciences

Tuulikki Mäkeläinen


Matemaatikkojen on tähän saakka ollut pakko keräillä oman alansa tietoa eri lähteistä esimerkiksi tutkimalla eri kirjastojen luetteloita Internetissä tai jossakin kirjastossa. EULER-projektin tarkoituksena on kehittää käyttäjäystävällinen järjestelmä, jolla voidaan helposti löytää ja saada hakijan tietokoneeseen haluttuja matemaattisia julkaisuja muodossa jota voidaan lukea ja haluttaessa tulostaa.

EULER - European Libraries and Electronic Resources in Mathematical Sciences on EU/EC:n Telematics for Libraries -osaston osittain rahoittama projekti, johon osallistuvat:

  • FIZ-Karlsruhe, Berlin (koordinaattori): johtaja Michael Jost (Fach Informations Zentrum)
  • Euroopan matemaattinen seura, Helsinki (tieteellinen neuvonantaja)
  • Technische Universität Berlin
  • Cellule de Coordination Documentaire Nationale pour les Mathèmatiques (Grenoble)
  • NetLab, Lund University Library
  • SUB Göttingen (Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen)
  • Centrum voor Wiskunde en Informatica, Amsterdam
  • Università degli Studi di Firenze

Euroopan matemaattinen seura, Suomessa rekisteröity seura, jonka päämaja on Helsingin yliopiston matematiikan laitoksella, toimii siis tieteellisenä neuvonantajana. Seuran jäsenet, yksittäiset matemaatikot, osallistuvat ohjelman suunnitteluun ja tulosten kokeilemiseen ja he edustavat ohjelman tulosten loppukäyttäjiä kirjastojen henkilökunnan ohella.

Euler on matemaatikkojen matemaatikoille suunnittelema ohjelma, mutta valmistuttuaan sen voi hyvinkin ajatella sopivan muidenkin tieteenalojen käyttöön. Ohjelmaan osallistuvat kirjastonhoitajat ja kirjastojen käyttäjät. Jälkimmäiset edustavat tutkimusta, opetusta ja elinkeinoelämää.

Taustaa

Matemaatikko, joka haluaa hakea tietoa Internetistä, joutuu hakemaan tietoaan monesta eri kirjastosta ja muista lähteistä.

Tähän saakka tutkijan on ollut pakko hakea tieto eri lähteistä tutkimalla eri kirjastojen luetteloita joko Internetissä tai jossakin kirjastossa. Halutun tiedon löydyttyä on seuraavaksi tullut ongelmaksi halutun artikkelin tai kirjan saaminen käyttäjälle. Tyypillisesti matemaatikon on käytävä esimerkiksi:

  • Bibliografisissa tietokannoissa kuten MATH ja MATHSciNet.

    Näistä tietokannoista hän löytää referoiduista täistä tietoja joko kirjoittajan tai kirjoittajien nimen, työn nimen tai julkaisulehden nimen perusteella. Hakuja voi tehdä myös antamalla työn nimessä tai abstraktissa esiintyvän sanan tai työssä esiintyvän luokittelunumeron. Viimeaikojen referaatit on tehty elektronisesti ja siten ne saa nähtäväksi kokonaisuudessaan Internetistä. Referoidut työt ovat joko aikakauslehdissä tai kirjoissa julkaistuja. (Aivan kaikkia aikakauslehtiä ei referoida.) Antamalla tekijän nimen saa esimerkiksi Zentralblatt-MATH'issa luettelon kerrallaan 10:stä viimeisimmästä referoidusta työstä, tiedon missä ne on julkaistu sekä niiden abstraktit, tiedot luokittelunumerosta ja avainsanoista mikäli nämä on alun perin annettu. Tämä palvelu on pääosin maksullista. Maksun suorittaa käyttäjän laitos vuosittain.

  • Eri kirjastojen verkoissa olevissa julkisissa kirja- ja lehtiluettelotietokannoissa

    Seuraavaksi pyritään löytämään paikka josta kyseisen työn saa käsiinsä. Suomessa haku suoritetaan Lindasta, johon on koottu Suomen korkeakoulujen ja muutamien muiden laitosten kirjastojen kirja- ja aikakauslehtiluettelot, sikäli kuin ne on saatettu tietokantaan. Joistakin kirjastoista saa niiden omista tietokannoista tietoja paitsi kokoelmissa olevista kirjoista ja lehdistä myös siitä onko kirja tai lehti paikalla ja edelleen lehdistä saatavilla olevat numerot. Lindaan pääsee Internetin kautta kaikkialta maailmasta maksusta. Jos työ on saatavilla vain paperilla on tilattava joko kirja tai kopio lehden artikkelista. Kopioita voi tilata kirjastojen tietokannoista laitoksen kirjaston kautta kaukopalveluna. Kaukopalvelu on maksullista. Samoin kirjoja voi lainata kaukopalveluna.

  • Tutkimassa elektronisessa muodossa olevia aikakauskirjoja

    Osa aikakauskirjoista on saatavilla myös elektronisessa muodossa jolloin esim. lehden artikkelin voi saada suoraan Internetistä. Esimerkiksi Suomalaisen Tiedeakatemian Annaalien Mathematica-sarja on ollut muutamia vuosia saatavilla vapaasti Internetissä painetun version ohella. Useat julkaisijat sijoittavat lehtensä vasta muutaman vuoden viiveellä Internetiin. Sisältähakua näistä ei tietääkseni voi tehdä. Osa intertenetissä olevista aikakausjulkaisuista on ilmaisia, osa maksullisia. Esimerkiksi Tiedeakatemian Mathematica on saatavissa ilmaiseksi Internetistä.

  • Tutkimassa preprint- ja raporttisarjoja, jotka ovat elektronisessa muodossa

    Useiden matemaattisten laitosten preprint- ja raporttisarjat on tehty elektronisesti, joten niiden saatavuus Internetistä voitaisiin järjestää. On olemassa keskuksia ja systeemejä joiden avulla näitä täitä voidaan luetteloida ja paikallistaa, esim. saksalaisten, itävaltalaisten ja ranskalaisten yhdessä suunnittelema MPRESS, jossa pyritään maailmanlaajuiseen hajautettuun tietokantaan. Yhteisesti sovitut standardit puuttuvat toistaiseksi, minkä vuoksi haku on hankalaa. Standardeja kehitetään ja kokeillaan ja pyrkimyksenä on saada matematiikan laitokset muissa maissa yhtymään projektiin. Standardoinnin edellyttämä koodaus vaatii työtä ja vaikka pyrkimyksenä on saavuttaa mahdollisimman suuri automaatioaste on tietty työpanos väistämätön. Preprint- ja raporttisarjat ovat yleensä maksuttomia vastaanottajalle.

  • Ohjelmakirjastoissa

    Ohjelmakirjastoja on sekä ilmaisjakelussa että maksullisina. Matematiikkaa sisältäviä palvelimia on yli 3000 paikassa maailmassa. Melkein jokaisessa kirjastossa on nykyään kirja- ja lehtiluettelotietokanta, joka on yleensä vapaasti käytettävissä mutta vain kirjaston oman tai vastaavan yliopiston tai laitoksen palvelimen kautta.

Etsinnässään tutkija kohtaa monenlaisia hankaluuksia:

  • Matematiikalle ei ole olemassa yhtenäistä hakusysteemiä. Yleiset hakupalvelimet kuten AltaVista, Hotbot jne. eivät tarjoa hyviä mahdollisuuksia matemaattisten tietojen hakuun, joten halutun tiedon löytäminen on vaikeaa.
  • Eri paikoissa sijaitsevilla tietolähteillä ei yleensä ole yhteyksiä tai on vain heikot yhteydet toisiinsa, mistä johtuu ajanhukkaa ja mahdollisesti pakko liikkua jopa fyysisesti.
  • Saatavilla olevan tiedon laatu vaihtelee eikä yhteisiä standardeja ole. Vaikka tieto löytyisikin ei ole varmuutta sen käyttökelpoisuudesta: esimerkiksi artikkeli voi olla muodossa jota ei voi tulostaa käyttäjän koneella.

EULER-projektin päämäärät

Projektin tarkoituksena on kehittää käyttäjäystävällinen järjestelmä, jolla voidaan helposti löytää ja saada hakijan tietokoneeseen haluttuja matemaattisia julkaisuja muodossa jota voidaan lukea ja haluttaessa tulostaa. Tätä tarkoitusta varten halutaan yhdistää

  • bibliografiset tietokannat, kirjastojen verkoissa olevat julkiset kirja- ja lehtiluettelot
  • tieteellisten julkaisijoiden elektronisessa muodossa olevat tieteelliset julkaisut
  • Internetin matematiikkaa koskevan materiaalin indeksit

Tarkoituksena on saada nämä kaikki yhteensopiviksi käyttämällä yhteisesti sovittuja standardeja noudattavia asiakirjojen merkintätapoja eri aineistoille. Kaikille aineistoille muodostetaan Dublin Core-pohjaiset Metadata-kuvaukset erilaisia menettelyjä käyttäen ja ne kootaan tietokannoiksi. Tietokannat hajautetaan. Yhden yhteisesti sovitun käyttöliittymän (Euler-engine) avulla on tarkoitus avustaa käyttäjää hakemaan haluamiaan aiheita ja aineistoa yhdellä ainoalla haulla (one-stop shopping). Systeemi käyttää käyttäjäystävällisiä standarditeknologioita. Euleriin suunnitellaan monikieliset käyttöliittymät.

EULER kehittää uusien tietopalvelujen prototyypin. Käyttäjille tulee mahdollisuus käyttää tehokkaasti matemaattista kirjastotietoa yhden käyttöliittymän avulla. Aikaa vievä monen eri palvelupisteen käyttö saadaan poistetuksi. Käyttäjä pystyy etsimään ja paikantamaan haluamansa tiedon. Monissa tapauksissa on mahdollista saada suoraan haluttu teksti elektronisesti omalle työpöydälle.

Tuulikki Mäkeläinen
Helsingin yliopisto, Matematiikan laitos
PL 4 (Yliopistonkatu 5)
00014 Helsingin yliopisto
email: tuulikki.makelainen@helsinki.fi


Lisätietoja löytyy mm. Euroopan matemaattisen seuran palvelimelta, European Mathematical Information System, EMIS.

  • EMIS: http://www.emis.de/
  • http://www.math.helsinki.fi/EMIS/projects/EULER/
  • ftp://ftp.emis.de/
  • http://www.zblmath.fiz-karlsruhe.de/EMS/

    EULER - European Libraries and Electronic Resources in Mathematical Sciences
    Kotisivu: http://www.math.helsinki.fi/EMIS/projects/EULER/
    Osallistujat:8 osallistujaa
    Koordinaattori:FIZ-Karlsruhe, Berlin
    Kesto: 07/1998 - 12/1999
    Yhteyshenkilö:Tuulikki Mäkeläinen, email: Tuulikki.Makelainen@helsinki.fi

    Tietolinja 2/1999