Tietolinja

Tietolinja
01/2006

Uutisia ja ajankohtaista


Pääkirjoitus
Artikkelit
Uutisia,
ajankohtaista


Erikoiskirjastojen ERKKI-tietokanta avattu

Erikoiskirjastojen yhteinen tietokanta ERKKI on avattu tuotantoon. Tietokanta kuuluu Linnea2 -perheeseen. Sen käyttäjiksi ovat tervetulleita kaikki erikoiskirjastot, joilla ei vielä ole omaa kirjastojärjestelmää tai jotka etsivät vaihtoehtoa nykyiselle järjestelmälleen. Ensimmäisinä sinne ovat ryhtyneet tallentamaan kokoelmiaan arkistolaitoksen kirjastot.

ERKKI-tietokannan teknisestä ylläpidosta vastaa Kansalliskirjaston Linnea-palvelut.

ERKKI on avoimesti käytettävissä ja löytyy osoitteesta http://erkki.linneanet.fi. ERKKI-aineistot ovat haettavissa myös yhteistietokanta LINDAssa..

Lisätietoja:

Pääsuunnittelija Annu Jauhiainen (sopimukset)
sähköposti: annu.jauhiainen(at)helsinki.fi

Sovellussuunnittelija Eila Montonen (tekninen tuki)
sähköposti: eila.montonen(at)helsinki.fi

 

RFID-tietomalli suomalaisille kirjastoille valmistunut

Kansalliskirjaston verkkostandardiryhmän KATVEn asettama RFID-työryhmä on saanut valmiiksi suosituksen RFID-tietomalliksi suomalaisille kirjastoille.

Työn pohjana käytettiin tanskalaista määrittelyä. Suomalainen sovellus eroaa merkittävimmin siinä, että tunnisteen pakolliset osat on kirjoitussuojattu. Kansallisena sovelluksena on vapaasti määriteltävään tietosisältöön lisätty MARC-formaatin mukainen tallennemuoto, koska itse mallissa strukturoitu tallennemuoto (jolla ohjataan esim. palautusautomaatteja) poikkeaa bibliografisesta määritelmästä.

Etäluettavaa RFID-tunnistetta voidaan kirjastoissa käyttää mm. lainaukseen, kulunvalvontaan, inventointiin ja tietokoneille kirjautumiseen. Sillä voidaan korvata viivakoodi ja hävikinestotarrat ja se on liitettävissä myös kirjastokortteihin, joissa on mikrosiru.

Lisää RFID-tietomallista osoitteessa http://www.lib.helsinki.fi/kirjastoala/standardointi/RFID.htm

 

EU:n komissio rahoittamaan "Euroopan muistin" digitointia

EU osallistuu seuraavan viiden vuoden aikana "Euroopan muistin" säilyttämisen ja digitoitujen dokumenttien verkkolevityksen rahoittamiseen. Tämä tapahtuu luomalla koko Euroopan laajuinen digitointikeskusten verkosto sekä tukemalla mm. digitaalisten kirjastojen tekijänoikeudellisten linjausten yhdenmukaistamista.

Lisätietoja (englanniksi, PDF):

 

 


Tietolinja 01/2006